A COVID - 19 korlátozások a Google Cégem fiókban

A COVID 19 hatása a Google Cégem fiókokra

Az elmúlt két hónapban napi szinten csörgött a telefonom. A vonal végén elkeseredett vállalkozók panaszkodtak a Google Cégem fiók hibás működése miatt. Mindenkit sikerült megnyugtatni, hogy a hiba nem csak az ő fiókjukat érinti, hanem a világ összes fiókját a Covid 19 korlátozások miatt. Az elkövetkezendő néhány sorban leírom, hogy milyen korlátozásokat vezetett be a  Google munkatársai védelmében!

 lokalis_marketingu.png

Egy kis visszatekintés az elmúlt két hónapra

2020. februárjában Magyarországon a Google Cégem fiókok és a vállalkozások jelentős része még működött a napi rutin szerint. Márciusban korlátozások léptek életbe (jogosan), amely a legtöbb szektort padlóra küldte. A turizmusban tevékenykedő vállalkozások (pl: utazási irodák, szállodák, éttermek, egyéb szállásadók) kivételesen nagy ütést kaptak. Íme az egyik turizmusban tevékenykedő vállalkozás Google Térképen történő megjelenésének alakulása (sajnos minden egyes Google Cégem statisztika ezt mutatja ebben a szektorban).

 covid.jpg

 A világon bevezetett korlátozásokra a Google is lépett és a Google Cégem fiókok bizonyos funkcióit leállította (azokat érintette, amelynek ellenőrzése élő munkaerőt igényel). A fiókokban megjelent az alábbi üzenet.

 google.png

 Melyik Google Cégem funkciókat érintette a korlátozás?

A már meglévő fiókoknál az alábbi tevékenységek kerültek korlátozásra.

  • vélemények írása (nem jelennek meg a vélemények a fiókokban)
  • az információs panelen lévő adatok módosítása (NAP: név, cím , telefonszám)
  • a weboldal linkjének módosítása
  • a rövidített nevek változtatása
  • a fotók, videók feltöltése (azoknál a fiókoknál vehető észre, ahol nincs folyamatosan kezelve a fiók)
  • kérdések és válaszok részt a Google Térkép boxban
  • a Google Cégem support sem működik

 

Melyik Google Cégem funkciókat nem érintette a korlátozás?

Az alábbi funkciók tökéletesen működnek most is a Google My Business fiókban. 

  • bejegyzés (külön Covid – 19 hír is bekerült ebbe a részbe)
  • attribútumok
  • a vállalkozás leírása
  • üzenet küldés (nálam 3 vállalkozásnál ez napi szinten működik)
  • üzlet zárva-és nyitva tartása

 Az elmúlt időszakban tapasztaltam, hogy új fiókot létrehozni és optimalizálni most igazán nehéz. Minden módosítás ”felülvizsgálat alatt” üzenetet hoz magával.

 

Fény az út végén
2020.április közepe óta a legtöbb vállalkozás Google Analytics fiókjában ez a jelenség figyelhető meg (sajnos a turisztikai szektorban ez kevésbé igaz).

kep_3.jpg

Egyre többen nézelődnek és érdeklődnek a boltok weboldalain. Akik a 8-15 órás nyitva tartás mellett döntöttek, azoknak árbevétele is keletkezett. Ennek a két hónapos időszaknak a ”nyertesei” az általam látott és képviselt cégek esetében a számítógépes vállalkozások, tisztítószereket forgalmazó vállalkozások, élelmiszeripari vállalkozások, gyógyszert és étrendkiegészítő terméket forgalmazó vállalkozások, logisztikai és futárcégek (biztosan van más terület is). Valószínűsíthető, hogy a korlátozások visszavonásával a Google Cégem fiókok és a hozzá tartozó support is újra régi megszokott formájában fog működni.

Vigyázzunk egymásra és szeretteinkre!
Kondor Albert
lokalitas.hu