Hogyan szabályos a biztonsági kamera használata egy boltban?

Íránymutatás a kisvállalkozások számára a törvényes kamerás megfigyelésről

A lokalitas.hu csapata egyre több megkeresést kap üzlethelyiségek tulajdonosaitól, hogy miként lehet a boltban kamerás megfigyelést végezni. Többek a helyi idegenvezetők által az üzletben készített fotók és videók miatt aggódnak, mások az üzlet értékei végett. Mi ebben a témában kevésbé vagyunk járatosak, ezért kértük meg az MNS Védelem Kft. ügyvezetőjét, Kálló Tamást, hogy segítsen nekünk ebben a témában eligazodni. Most az ő írását olvashatjátok.


A kamerás megfigyelés ma már egy teljesen kézenfekvő, hatékony és széles körben elterjedt megoldás értékeink védelmére. Ezért hát bármerre járunk boltokban, benzinkutakon, vendéglátóhelyeken, vagy forgalmas közterületeken, kamerák figyelnek minket. Jobbára már észre sem vesszük, oda sem figyelünk rájuk. De az adatvédelmi jogszabályok betartása, adatkezelési tájékoztató készítése kötelező mindenhol, ahol személyes adatokat kezelnek. Nem kivétel ez alól azok a kisvállalkozások sem, akik a saját üzletüket kamerázták be az értékeik védelme érdekében. Ezért a vállalkozások vezetőinek jól felfogott érdeke is indokolja, hogy tisztában legyen a törvényes működés feltételeiről.

bolt.jpg

 Miért szükséges kamera egy üzletbe?

A kisvállalkozások nem engedhetik meg maguknak a multikkal szemben, hogy vagyonőr vigyázzon az értékikre, ezért más lehetőség hiányában kamerarendszert alkalmaznak.

Az értékek vonzzák a bűnözőket. Tökéletes védelem nincs, ugyanakkor a megfelelő, korszerű megoldások alkalmazása annyira megnehezíti a hívatlan vendégek bejutását, hogy gyakran elállnak tervüktől. A biztonsági kamera megléte már önmagában is jelentős visszatartó erőt jelent.

Első gondolatra minden embernek a lopások megelőzése és kiszűrése jutna az eszébe, de a kamerák legfontosabb feladata a leltárhiány csökkentése, amibe persze a lopások is bele tartoznak, de sajnos minden kereskedő tudja, hogy az ismeretlen eredetű leltárhiány igen jelentős részét (nemzetközi felmérések szerint a 70-75%-át) belső elkövetők, azaz a munkatársak, valamint a folyamatokban rejlő hiányosságok, hézagok okozzák.

A legtöbb üzlettulajdonos kizárólag a külső elkövetőkre koncentrál, de a keletkező leltárhiány csupán töredékét képes megakadályozni, illetve felderíteni. Ezért is fontos, hogy a rendszer kialakításánál szakértől segítségét kérjék.

Hogyan válasszunk kamrákat?

Egy általánosan megindított kamera telepítésnek úgy kell elindulnia, hogy pontosan tudjuk, mit is szeretnénk megfigyelni. Mivel a tér adottságai már léteznek, nem kell mást tennünk, mint kijelölni a tér azon szeletét, amit kamerával szeretnénk figyeltetni. Ha tudjuk, hogy melyik két pont közötti területre vagyunk kíváncsiak, már kereshetjük is hozzá a kamerákat….

A kamerák minősége egyre jobb, ma már csak digitális típusokról van szó, amelyek akár arcfelismerő funkcióval is rendelkezhetnek, de használhatjuk forgalom számolásra is a rendszerünket, ha ilyen jellegű statisztikai adatokra is kíváncsiak vagyunk.  A kamerák érzékenysége és extrái szerint nagyon komoly választékból válogathatunk, Sőt legtöbbjük általában valódi távfelügyelettel rendelkezik, azaz internettel, telefonnal rá tudunk nézni otthonunkra, mi is történik ott.

A kamerarendszerek két lényeges eleme a kamera és a rögzítő egység. Nem csak a felhasználók, de a telepítők is gyakran hibáznak ezen eszközök jó kiválasztása során. Hiába vesz igen magas felbontású kamerákat, ha ezeket egy gyengébb rögzítési paraméterekkel rendelkező rögzítőhöz kapcsolja. Éppen ezért szükséges a kamerák látószöge, fényigénye, zajszűrése és egyéb igen fontos paraméterén túl a rögzítő egységek között is komoly különbséget kell tenni.

 kamera2.jpg

 Mit mond a törvény a kamerahasználatról?

A biztonsági kamerák működtetése is személyes adatok kezelésével jár, így ilyen tevékenységet a mindenkori adatvédelmi szabályok megtartása mellett lehet csak végezni.

Kamerás megfigyelésnél nem csak a betérő látogatót, de az ott dolgozó munkatársakról is felvétel készül, ezért nem csak az adatvédelmi de a Munka Törvénykénkben leírt szabályoknak is meg kell felelnünk. Az MT kötelezettségként írja elő a munkavállaló számára, hogy a munkáltató rendelkezésére álljon munkaideje alatt, és munkáját az elvárható szakértelemmel és gondossággal végezze. Ennek betartása érdekében a törvény lehetővé teszi, hogy a munkáltató a munkavállalót a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizze, mely szükségszerűen maga után vonja a személyes adatok kezelését is, ahogyan a NAIH is fogalmaz.

Mikor tekinthető jogszerűnek a munkavállaló ellenőrzése?

Mindezek alapján a munkáltatói ellenőrzés akkor tekinthető jogszerűek, amennyiben az a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges. Fontos, hogy az alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével és a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető. Ennek megfelelően öltözőkben, zuhanyzókban és mellékhelyiségben nem alkalmazható megfigyelő eszköz. A munkáltatónak az alkalmazott eszközökkel kapcsolatos részletszabályokat belső szabályzatban kell egyértelműen és részletesen meghatároznia, és a munkavállalót előzetesen tájékoztatnia kell az adatkezelés lényeges követelményeiről.

Betérő látogatók tájékoztatása

A betérő vevők, vagy látogatók tájékoztatása nem csak azért szükséges, hogy megfeleljünk az adatvédelmi törvénynek, hanem az ügyfeleink megnyugtatására is szolgál. Fontos, hogy lássák, itt tiszteletben tartják a jogaikat. A bejáratnál egy jól látható helyre kamerával ábrázolt piktogramos matricát kell helyezni (ezzel távol lehet tartani a helyi idegenvezetőket), illetve az üzletben pedig egy legalább A4-es méretű Adatkezelési Tájékoztató táblát, amelyből kiderül hogyan és milyen körülmények között működtetjük a kamerákat.

 A megfelelő tájékoztatás

Az adatvédelmi törvény a legnagyobb hangsúlyt az érintettek megfelelő tájékoztatására helyezi. A betérő látogatók, az alkalmazottaknak tudatában kell lenniük, hogy milyen jogaik és lehetőségeik vannak.

Az adatvédelmi rendelet alapján az érintettek főbb jogai a következők:

  • a rá vonatkozó személyes adatokhoz való hozzáférés;
  • azok helyesbítése;
  • törlése („az elfeledtetéshez való jog”);
  • kezelésének korlátozása;
  • a profilalkotás és az automatizált adatkezelésen elleni tiltakozás;
  • az adathordozhatósághoz való jog.

 

Jogos érdek

 Ahogyan minden adatkezelésnél, a kamerák esetében is kizárólag megfelelő jogalap megléte esetén lesz jogszerű az adatkezelés. A kamerás megfigyelés esetében a 6. cikk (1) bekezdés f) pontja, azaz jogos érdeken alapul ez a típusú adatkezelés, de valóban jogos érdeküknek kell fennállnia, tehát nem lehet valamilyen fikcióra vagy vélelmezett érdekre hivatkozni. Az üzletekben egyértelműen a vagyonvédelem, értékein óvása a cél.

Mint látható, rendkívül sok mindennek kell megfelelni ahhoz, hogy kamerarendszert üzemeltessünk. Teljesen mindegy hogy a rendszer egy vagy harminc kamerából áll, a szabályokon ez nem változtat. Ahhoz, hogy eleget tegyünk a GDPR követelményeinek, célszerű adatvédelmi szabályzatot készíteni, hogy az üzemeltetésről minden lényeges körülmény dokumentálásra kerüljön. Sok helyen lehet kapni 4 vagy 5 oldalas mintákat erre vonatkozóan, de ezek az anyagok nagyon felületes és sokszor idejemúlt információkat tartalmaznak.

Hogyan üzemeltessünk törvényesen kamerarendszert az üzletünkben?

Mindenképpen szükségesnek tartom szakember segítségét kérni. Ahogyan szerelőt hívunk, ha elromlik a mosógépünk, és az autónkat is szervizbe visszük, ha rendellenességet észlelünk, úgy az adatvédelem is szakértelmet igényel. Tévhit, hogy ilyen szabályzatokat több százezer forintért készítenek el jogászok, ezért meg sem próbálnak utánajárni a lehetőségeknek, mondván erre nincs pénzük, pedig ennek a töredékéért is van segítség.

Reméljük, hogy a szakember által írtak segítséget tudnak nyújtani, abban, hogy az üzletben történő kamerás megfigyelés esetén mire érdemes odafigyelni. Annak, akiknek további kérdése lenne, javasoljuk, hogy írjon az MNS Védelem Kft. csapatának:  https://orszemprogram.hu/kapcsolat/

kamera.jpg

Fontos kiegészítés a helyi idegenvezetők és a bolt tulajdonosok részére.

Úgy gondoltam, hogy a cikk végére ezt a kis részt beillesztem, mert sok esetben látom, hogy a Google Local guide program keretén belül számos olyan dolgot is megengednek maguknak a helyi idegenvezetők egy üzletben, ami a törvényi előírásoknak nem felel meg. Jómagam mikor elbeszélgetem Kálló Tamással rádöbbentem, hogy a helyi idegenvezető tevékenység, amit sok esetben képviselek, nagy odafigyelést igényel adatvédelmi szempontból. Jómagam, ha fotózom egy üzletben, engedélyt szoktam kérni. Így megfelelek a törvényi előírásoknak. Idén a Google is beemelte a szabályzatába, hogy kizárólag csak akkor lehet fotózni egy üzletben, ha a tulajdonosi engedéllyel rendelkezünk. Abban az esetben, ha ez nem történik meg és a tiltó tábla kint van a bejárati ajtón, akkor a helyhez feltöltött fotó eltávolítását kérelmezheti a fiók tulajdonosa. Úgy gondolom, hogy a cikkben elhangzottak alapján a biztonsági kamerás megfigyelés a bűnözés mellett az illegális fotó és videó készítést is képes visszaszorítani a jövőben.

 

Kondor Albert
lolakitas.hu
9. szintű helyi idegenvezető