Google Térkép: Hogyan működik a helyi idegenvezető program?

Google Térkép: Hogyan működik a helyi idegenvezető program?

2017 októberében tehetősebb barátaim elhatározták, hogy elmennek nyaralni a télben. Összegyűjtötték a nívósabb utazási irodák katalógusait, hogy kiválasszák az utazásuk helyszínét. Találtak egy meseszerűnek tűnő Karib tengeri utat, ami fejenként 500 000 Ft-ba került volna. Barátaim jól ismernek és tudják, hogy sokat foglalkozom a Google Térképpel, ezért kikérték a véleményemet. Jómagam annyit javasoltam, hogy a szállodát, környezetet és a mások által feltöltött videókat, képeket és értékeléseket megtekintve döntsenek. Végül más úticélt választottak.

google_terkep.jpg

Miért történt mindez? Hogyan tudta megváltoztatni a Google Térképnél található vélemények sokasága a döntést? A válasz a helyi idegenvezető program térnyerésével magyarázható!

Mi a helyi idegenvezető program?  Hogyan működik?

A Google Térképen már régóta lehet értékelni szövegesen, képekkel, csillagokkal. Az embereket nem igazán motiválta semmi 2015 -ig, hogy ezt rendszeresen megtegyék.  Két évvel ezelőtt azonban történt egy nagy változás, ami ezt az egészet a feje tetejére állította. Elindult a helyi idegenvezető program.

Bárki a tagja lehet, aki értékeli a Google Térképen az általa meglátogatott helyet. Pontokat kap ezekért, amivel különböző szinteket tud elérni, amivel jogosulttá válik különböző Google szolgáltatások tesztelésére ( tavaly 1 TB tárhelyet kaptunk a felhőben).

Miért kaphatunk pontokat és mennyit?

helyi_idegenvezeto_program.jpg

Milyen szinteket tudunk elérni?

 helyi_idegenvezeto_progra_a_google_terkepen.jpg

Az elmúlt két év gyakorlati tapasztalata, hogy ez a rendszer meghozta az emberek véleményalkotó kedvét. Ennek köszönhetően számos iparágban (autószalon, étterem, szállodák, fogászatok stb.) megnövekedett az értékelések száma, amit a hazai vállalkozások, sajnos nem igazán figyelnek. Hosszú távon ez súlyos problémákhoz vezethet, amit az írás elején bemutatott rövid esettanulmány is igazol.

Véleményem szerint a Google Térkép egy nagyon erős közösségi platformmá nőtte ki magát az elmúlt két évben. Érdemes lesz rá figyelni, mert az ottani vélemények képesek lesznek egy vállalkozást asikerre vagy kudarcra ítélni!

UPDATE 2019. november 7.: A helyi idegenvezetők által készített fotók és megformált vélemények egyre erősebb hatást gyakorolnak a többi emberre. Véleményem szerint ez egy igazán fontos szempont (én is a 9. szintemmel napi szinten töltök fel képet és adok véleményt). Talán ezért is fordul elő, hogy olyan fotók is felkerülnek egy Google Cégem fiókba, ami nem odaillő (ha valaki belép ebbe a rendszerbe tegye azt felelősséggel). Sajnos a negatív fotók elég sokat tudnak ártani egy cég hírnevének. Pontosan ezért Updatelem ezt a cikket.


Egy kis segítség azoknak a vállalkozásoknak, akik korrekten próbálják kielégíteni a vásárlók igényeit!
Hogyan lehet ezeket a fotókat töröltetni? Miként lehet megakadályozni, hogy a vállalkozások üzletében képek készüljenek? Olvassátok el cikkemet a témába:  Készíthet fotót egy helyi idegenvezető (Local Guide) az üzletünkben engedély nélkül".  A pontos törvényi előírások miatt egy adatvédelmi szakembert (Kálló Tamás MNS védelem Kft.) is megkértem, hogy szakmai  tanácsokkal legyen segítségemre a cikk megírásában.

Összegzés
Véleményem szerint a helyi idegenvezető program egy igazán jó és használható platform. Jómagam is tagja vagyok de ezt felelősséggel teszem. A vállalkozásoknak a valós véleményeddel és fotóiddal segíteni tudsz, hogy még hatékonyabbak legyenek.